2012 basisschool de vuursteen ede

 5679 logo cns

 

 

 

 

basisschool de vuursteen
ede, the netherlands

opdrachtgever: vereniging voor christelijk nationaal schoolonderwijs te ede e.o.
copyright: van den berg architecten houten, the netherlands (c)

fotografie: henk leijen

De school bestaat eigenlijk uit twee scholen, één voor CNS en één voor SKOVV. Bijzonder is dat de beide delen tegelijkertijd door twee verschillende architectenbureaus zijn ontworpen: de Vuursteen door Van den Berg Architecten en De Kleine Prins door Bulkens Architecten. De twee hoofdgebouwen met kenmerkend pannendak zijn op de begane grond verbonden middels een grote gemeenschappelijke ruimte die middels drie verplaatsbare wanden is onder te verdelen.  De school is door situering en materiaalgebruik een eigenwijs element in de stedenbouwkundig streng geregiseerde wijk Kernhem. Van de strikt voorgeschreven Bruine Kernhem Gevelstenen en Rode Kernhem Dakpannen mocht in dit geval worden afgeweken.

Van binnen is De Vuursteen licht en transparant gehouden. CNS hanteert een traditioneel, hoofdzakelijk klassikaal onderwijsconcept, dus liggen de klaslokalen overzichtelijk geordend naast elkaar. Voor elk lokaal ligt een doosje met voorzieningen zoals toiletten, werkkasten, lift etc. De gangen zijn extra breed zodat daar ruimte is voor meer individueel onderwijs.  De klaslokalen zijn helder groen, de doosjes lichtblauw, de algemene ruimtes zijn paars en het speellokaal is oranje. Overzichtelijk en helder.

Van de aardwarmteinstallatie diep onder de grond tot aan de zonnepanelen op het dak is de basisschool energiezuinig en duurzaam ontworpen. Leerlingen kunnen op digitale panelen zowel energieopbrengst als -verbruik uitlezen. Alle ruimten zijn voorzien van vloerverwarming-/koeling dmv WKO. Gebalanceerde ventilatie met WTW. PV zonnepanelen 30kW. Plat dak voorzien van sedumvegetatie.

5679-1

5679-95679-18

5679-7kopie5679-4

5679-50

 

5679-71

5679-42

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.